- Με έναν από τους πιο σύγχρονους και πλήρεις εξοπλισμούς γεωφυσικής εξερεύνησης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα στη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών σε σημαντικά έργα με μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό και την ασφάλεια των πολιτών.
- Με κεντρικό ρόλο σε έργα ορόσημα για την ανάπτυξη της χώρας, όπως οι ουρανοξύστες του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, το Αττικό Μετρό, η θεμελίωση φραγμάτων, μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, αιολικών πάρκων, Νοσοκομείων κλπ, η γεωφυσική ομάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναπτύσσεται συνεχώς ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, με συμμετοχή σε έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και παρακολούθησης σεισμικότητας σε οικόπεδα πετρελαίων.
Γεωφυσικές Μελέτες
Στιγμιότυπο από δοκιμή Crosshole σε γεωτρήσεις 100 μέτρων βάθους που πραγματοποιήθηκαν στη θέση του Marina Tower. Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και επικεφαλής της ομάδας Γεωφυσικών Ερευνών, Δρ. Β. Κ. Καραστάθης μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του και μέλη της ομάδας, Δρ. Α. Μουζακιώτη, Σπ. Λιακόπουλο MSc και Κ. Κοντάκο MSc. Ακόμα και σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, σε εξαιρετικά μεγάλες γεωστατικές πιέσεις, η ομάδα επιτυγχάνει την άριστη καταγραφή σήματος.
Σε έργα σταθμούς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τη νέα δεκαετία, όπως οι πύργοι του Μητροπολιτικού Πάρκου και τα νέα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι παρόν. Τα δύο έργα έγιναν σε συνεργασία με την εταιρεία Εδαφομηχανική.
Το ΕΑΑ εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα όργανα γεωφυσικών ερευνών
- Πολυκαναλικοί σεισμογράφοι με εκατοντάδες γεώφωνα και σεισμικά καλώδια χιλιομέτρων για σεισμικές έρευνες ανάκλασης, διάθλασης και επιφανειακών κυμάτων.
- Βαρέως τύπου σεισμική πηγή επιταχυνόμενου πίπτοντος βάρους ικανή να υποστηρίξει έρευνες σε αναπτύγματα της τάξης άνω των 2.5 km. Ελαφρού τύπου σεισμική πηγή επιταχυνόμενου πίπτοντος βάρους για χρήση σε γεωτεχνικές έρευνες.
- Πολύ μεγάλος αριθμός φορητών σεισμογράφων και σεισμομέτρων γεωτρήσεων για υποστήριξη παθητικής τομογραφίας (local earthquake tomography).
- Πλήρης εξοπλισμός για downhole και crosshole testing ακόμη και για εφαρμογές σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους.
- Ένα πολύ σύγχρονο σύστημα ηλεκτρικής τομογραφίας
- Τελευταίας γενιάς γεωραντάρ με αντέννες όλων των συχνοτήτων και αντέννες για έρευνες crosshole μεταξύ γεωτρήσεων.
- Ραδιομετρικά όργανα μέτρησης α- και γ- ακτινοβολίας.
- Συστήματα υπερήχων και εξέτασης πυρήνων γεωτρήσεων.
- Η προμήθεια εξοπλισμού έγινε μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών.
- Ήδη έχει προγραμματιστεί και η αγορά μαγνητομέτρων, βαρυτομέτρων, κατανεμημένου ακουστικού αισθητήρα (DAS), κλπ.
Μελέτες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου - Εφαρμογές Εξερ. Γεωφυσικής - Σεισμολογίας
Ασφάλεια των Πολιτών
Διερεύνηση ενεργών ρηγμάτων, Χαρακτηρισμός εδαφών θεμελίωσης, Μικροζωνικές μελέτες, Μελέτη σεισμικού κινδύνου σε επίπεδο κτηρίου (σχολεία, νοσοκομεία , κλπ), Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, Μελέτη γεωφυσικών πρόδρομων φαινομένων
Πολιτισμός
Προστασία μνημείων – μουσείων
Προστασία παραδοσιακών οικισμών
Αρχαιολογική έρευνα
Ανάπτυξη της οικονομίας
Γεωθερμία, κοιτάσματα, ενεργειακοί πόροι, υδροφόροι
Θεμελίωση μεγάλων έργων, αιολικών πάρκων, εντοπισμός εγκοίλων , ακατάλληλων εδαφών, ρηγμάτων.
Ασφάλεια μεγάλων έργων, ασφάλεια αγωγών
Διερεύνηση ενεργών ρηγμάτων
- Με διεξαγωγή σεισμικών γραμμών μέχρι και στις πιο απόκρημνες περιοχές του Ελληνικού χώρου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει απεικονίσει μέχρι ακόμη και σε μεγάλα βάθη σημαντικές ενεργές δομές όπως τα ρήγματα Αταλάντης, Σπάρτης, Γιάλτρας, Θρακομακεδόνων, Αρφαρών, Αρκίτσας, Αγ. Κωνσταντίνου, Διμηνίου, Ρηγαίου, Ηρακλείου, Δράμας και πολλά άλλα.
V Karastathis, E Mouzakiotis – Combined onshore and offshore seismic investigations image fault structure at the geothermal field of Aedipsos-Yaltra, central Greece. first break, 2014
Ρήγματα – Μοντελοποίηση της σεισμικής κίνησης – Σεισμική επικινδυνότητα
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες έρευνες με μελέτη της σεισμικής απόκρισης σε διάφορες πόλεις του Ελληνικού χώρου όπως το Ηράκλειο, το Ναύπλιο, Ηγουμενίτσα, Βόλος, Αιδηψός, Σπάρτη, Δράμα, Θρακομακεδόνες κλπ. Αλλά και για σημαντικά έργα όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου.
Εντοπισμός εγκοίλων
Εφαρμογές σε Αιολικά πάρκα, μετρό κλπ.
Θεμελίωση και έλεγχος φραγμάτων
Μετρήσεις γ- ακτινοβολίας συγκέντρωσης ραδονίου στο έδαφος – Μελέτη πρόδρομων φαινομένων σεισμού
Μια πολυετής έρευνα φιλοδοξεί να οργανώσει ένα αξιόπιστο dataset χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές μέτρησης και ανάλυσης της εδαφικής συγκέντρωσης ραδονίου. Οι μεταβολές της συγκέντρωσης του ραδονίου έχουν προταθεί βιβλιογραφικά ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμών. Η εργασία μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε σειρά από προσκεκλημένες ομιλίες στα μεγαλύτερα συνέδρια του χώρου (IUGG, AGU, JpGU). Τα εγκαταστημένα συστήματα μέτρησης σήμερα είναι 8 και σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών, θα ξεπεράσουν τα 10. Η πρώτη φάση της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σύντομα.
Συμβολή στον πολιτισμό
- Δημιουργία ψηφιακής βάσης 3000 μνημείων με χωρική πληροφορία και υπολογισμός σεισμικής επικινδυνότητας για μνημεία – μουσεία για 230 σεισμικές πηγές του Ελληνικού χώρου.
Μη καταστροφικός έλεγχος μνημείων για επιλεγμένα μνημεία και έλεγχος σεισμικής συμπεριφοράς με προσομοίωση.
Αρχαιολογική έρευνα
- Ο εντοπισμός της Αρχαίας Διώρυγας του Ξέρξη. O Ηρόδοτος επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών.
- Συνεργασία με Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, αρχαιολόγους από Βρετανικά Πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κλπ.
- Karastathis, V. K., Papamarinopoulos, S., & Jones, R. E. (2001). 2-D velocity structure of the buried ancient canal of Xerxes: an application of seismic methods in archaeology. Journal of applied geophysics, 47(1), 29-43.
- https://www.nytimes.com/2001/11/13/science/persian-canal-discovery-is-testament-to-ancient-engineering-skills.html
Στην εικόνα φαίνεται ο Δρ Β. Καραστάθης με τον βρετανό αρχαιολόγο Δρ. R.E. Jones, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
Εφαρμογές σε γεωθερμικά πεδία
Ανάπτυξη λογισμικού
- Ανάπτυξη λογισμικού συνδυαστικής 2Δ τομογραφίας μεταξύ γεωτρήσεων (crosshole) για σεισμικά δεδομένα και γεωραντάρ (ray-based joint inversion). Ανάπτυξη GUI για αυτοματοποιημένη επεξεργασία τομογραφικών δεδομένων και 2Δ-3Δ απεικόνισης των αποτελεσμάτων.
1. Η γεωφυσική έρευνα στο ΕΑΑ είναι πρωτίστως προσανατολισμένη στον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας.
2. Η μελέτη των πρόδρομων φαινομένων είναι στις προτεραιότητες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με συνεργασίες σε παγκόσμια κλίμακα σε Αμερική, Ρωσία, Ιαπωνία και Ευρώπη.
3. Το ΕΑΑ αναλαμβάνει έργα κρίσιμης σημασίας στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτό δεν απλά αναπτυξιακή πολιτική του κέντρου αλλά το χρέος του στη χώρα και τους πολίτες.
Τελευταία Projects
- HELPOS (https://www.helpos.gr/)
- ARIS (Παρουσίαση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού σε ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
- INFRASTRESS (https://www.infrastress.eu/)