Ανακοίνωση Σεισμού Κατάλογος Σεισμών Σεισμογραφικά Δίκτυα Μεγάλοι Σεισμοί
Γ.Ι. κεντρική σελίδα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 
Νέα, ανακοινώσεις 
Αλλες ιστοσελίδες 
Επικοινωνία
ΕΑΑ κεντρική σελίδα
επιστροφή 


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.4 στην Καλαμάτα: Πρώτα αποτελέσματα


Γενικά

Την 1η Μαρτίου 2004 στις 02:35 ώρα Ελλάδος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.4 σημειώθηκε στην περιοχή της Καλαμάτας. Το επίκεντρο εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης σε μικρό εστιακό βάθος (7 χιλιόμετρα) και περίπου 13 χιλιόμετρα Βόρεια του επικέντρου του καταστροφικού σεισμού που κτύπησε την πόλη στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, με μέγεθος 6.0 βαθμούς της κλίμακας Richter. Το σημαντικό για τον σεισμό του 2004 είναι ότι δεν έχουν ακολουθήσει μετασεισμοί ικανού μεγέθους, αλλά λίγοι τον αριθμό και μικρού μεγέθους, όπως φαίνεται στις καταγραφές του τοπικού ψηφιακού σταθμού του Δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ιθώμη (ΙΤΜ). Ο μεγαλύτερος μετασεισμός συνέβη στις 2 Μαρτίου, στις 8:20 με μέγεθος 3.8. Ο σταθμός της Ιθώμης απέχει 20 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της 1ης Μαρτίου.

Ζημιές

Οι ζημιές από τον σεισμό επικεντρώνονται σε κτίρια στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας (με μία κατάρρευση παλαιού κτιρίου) και καταπτώσεις βράχων που έκλεισαν τους παρακάτω οδικούς άξονες: Εθνική Οδός Καλαμάτας - Σπάρτης από το 11ο - 24ο χιλιόμετρο, Επαρχιακή Οδός Θουρίας Δυραχίου από το 9ο - 14ο, Καλαμάτας - Ελαιοχωρίου στο 2ο και Διπόταμου - Καρβέλι - Λαδά στο 8ο χιλιόμετρο. Τα απο-τελέσματα του πρωτοβάθμιου ελέγχου αναφέρουν ότι στις 122 πολυκατοικίες ή      1636 διαμερίσματα που ελέγ-χθηκαν σύμφωνα με τα ΠΣΕΑ Νομαρχίας Μεσσηνίας το 98.84% χαρακτηρίσθηκαν πράσινα, 1.04% κίτρινα με ρηγματώσεις στην τοιχοποιία και 0.12% κόκκινα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο κτίριο που κατέρρευσε μερικώς στο κέντρο της πόλης.

Σεισμολογικά Αποτελέσματα

Ο σεισμός καταγράφηκε από όλο το ψηφιακό σεισμολογικό δίκτυο ευρέως φάσματος που λειτουργεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι πρώτες φασματικές αναλύσεις δείχνουν σεισμό μεγέθους ροπής 5.5Μw, ορική συχνότητα 0.6Hz (που δίνει μήκος ρήγματος 5 χιλιόμετρα). Από την αντιστροφή των  καταγραφών από 7 σταθμούς (κατά Dreger 2002), ο βέλτιστος τανυστής σεισμικής ροπής αντιστοιχεί σε μηχανισμό κανονικού ρήγματος με διεύθυνση 348ο, κλίση 50ο προς ΒορειοΑνατολικά και διάνυσμα πλαγιο-ολίσθησης -92ο . Η λύση αυτή έχει μηχανισμό διπλού ζεύγους (DC) 89% και σεισμική ροπή 3,27Ε+23 dyn cm.

Προκαταρκτικά Συμπεράσματα

Συνθέτοντας τα παραπάνω αποτελέσματα και συγκρίνοντάς τα με εκτιμήσεις άλλων Διεθνών Ινστιτούτων, συμπεραίνεται ότι ο σεισμός προήλθε από μία ρηξιγενή ζώνη διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ στα Βόρεια - ΒορειοΑνατολικά της πόλης της Καλαμάτας και σε ρήγμα μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων. Επίσης προκύπτει ότι ο σεισμός έγινε σε διαφορετικό ρήγμα από αυτόν του 1986. Τέλος ο σεισμός αυτός επαληθεύει το καθεστώς εφελκυσμού με διεύθυνση Ανατολή-Δύση ο οποίος επικρατεί στην Νοτιο-Δυτική Πελοπόννησο.

Στο χάρτη παρουσιάζονται τα νεοτεκτονικά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή, οι θέσεις που παρατηρήθηκαν ζημιές, πτώσεις βράχων, το επίκεντρο του σεισμού του 1986 και τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του σεισμού της 1ης Μαρτίου 2004.

  Compiled by George N. Stavrakakis, Nicos S. Melis, Εfthimios Sokos, Athanassios   Ganas, Nicos Xanalatos and Kostas Boukouras

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2001 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών