Γιώργος Σταυρακάκης 1954 - 2015

 

Την 27η Φεβρουαρίου έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Σταυρακάκης.

 

Μια προσωπικότητα ξεχωριστή για το Ερευνητικό μας κέντρο, την επιστήμη της Σεισμολογίας αλλά και την Εθνική Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση γενικότερα. Ο ίδιος θα παραμείνει αξέχαστος στις μνήμες των Ελλήνων για τον καθησυχαστικό του λόγο σε μεγάλες σεισμικές κρίσεις στη χώρα. Η γαλήνια προσωπικότητά του και ο γλυκύς χαρακτήρας του ήταν δυο στοιχεία του εαυτού του που κέρδιζαν πάντα την αγάπη των συνανθρώπων του. Οι ικανότητές του, η εργατικότητά του και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης που τον χαρακτήριζε, τον οδήγησαν στα πιο ψηλά βάθρα της διοίκησης και της
εκπροσώπησης της χώρας στην Ευρωβουλή.

 

Γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1954.  Η καταγωγή του ήταν από την Ιεράπετρα της Κρήτης, μέρος που αγαπούσε ιδιαιτέρως.

 

Η λαμπρή σταδιοδρομία του στις επιστήμες ξεκίνησε με τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές του  στη Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Munster της Γερμανίας (1981), στην Τεχνική Σεισμολογία στο ΠανεπιστήμιοTsukuba της  Ιαπωνίας (1985) και οι Διδακτορικές του σπουδές στη Σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986). Εργάστηκε ως Σεισμολόγος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) (1983-1987) και ως Ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1989-1994).

 

Διετέλεσε Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1995-2008). Ήταν για πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Διετέλεσε  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1997-2005) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1999-2000).

 

Στη σταδιοδρομία του συμμετείχε και συντόνισε μεγάλα ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και προώθησε σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ερευνητικών Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων σε θέματα Γεωδυναμικής έρευνας. Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.

 

Στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν  ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και συμμετείχε  ακόμη στις Επιτροπές Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπήρξε επίσης μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τις Πολιτικές Προκλήσεις και τους Δημοσιονομικούς Πόρους για μια Βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013. Παράλληλα, ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Ιαπωνία.

 

Στη σύζυγό του και τους δυο γιους του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταφέρει τα θερμά του συλλυπητήρια.

 

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Κύλιση στην Αρχή